Το PythonAnywhere είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης (IDE = Integrated Development Environment) και ταυτόχρονα μια υπηρεσία φιλοξενίας στον ιστό (web hosting) με βάση τη γλώσσα προγραμματισμού Python.
Παρέχει πρόσβαση (μέσω οποιουδήποτε προγράμματος περιήγησης –browser-) σε διεπαφές (interfaces) που βασίζονται σε διακομιστή (web-server), μαζί με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα με βοηθό επισήμανσης σύνταξης. Τα αρχεία του προγράμματος μπορούν να μεταφερθούν από και προς την υπηρεσία χρησιμοποιώντας το αγαπημένο μας πρόγραμμα περιήγησης. Οι εφαρμογές Web που φιλοξενούνται από την υπηρεσία μπορούν να γραφτούν χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πλαίσιο εφαρμογής που βασίζεται σε WSGI (Web Server Gateway Interface - διάβαζε: «ουίσκι»)!
Εφάμιλλο είναι και το Google App Engine και πολλά άλλα, όμως εδώ το εγχειρίδιο είναι για το PythonAnywhere.
Έχετε ευχηθεί να δημιουργήσετε, να αποθηκεύσετε ή να «τρέξετε» σκριπτάκια στο νέφος (cloud); Ή να τρέξετε μια τοπική εφαρμογή στον ιστό; Όλα αυτά είναι δυνατά με το PythonAnywhere. Ας δούμε τα πιο βασικά βήματα.
Μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε έναν δωρεάν λογαριασμό στο PythonAnywhere. Το βασικό δωρεάν πρόγραμμα παρέχει 500 MB χώρου, μας δίνει μία μόνο δικτυακή εφαρμογή, έχει αρκετούς περιορισμούς αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον αρχάριο. Αργότερα μπορούμε επ’ αμοιβή να αναβαθμίσουμε το λογαριασμό μας.
Δημιουργούμε λογαριασμό εδώ (create a Beginner account) https://www.pythonanywhere.com/pricing/
Συμπληρώνουμε όλα τα πεδία.
Αργότερα κατά την είσοδό μας συμπληρώνουμε αυτή τη φόρμα.
Μετά την είσοδό μας βλέπουμε αυτό. Δεξιά τα βασικά κουμπιά είναι Dashboard, Consoles, Files, Web, Tasks, Databases.
Το Dashboard δείχνει αυτά που δίχνει.
Αν πατήσουμε consoles και μετά Bash console, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σέρβερ με εντολές Linux (ο δωρεάν λογαριασμός επιτρέπει μέχρι δύο κονσόλες).
Στο Files βρίσκονται τα directories και τα files μας! Μπορούμε να δημιουργήσουμε New directory και New file είτε να Upload a file.
Στο Web βρίσκουμε ένα κουμπί για να δημιουργήσουμε μια νέα εφαρμογή και το σύνδεσμο για την εφαρμογή που δημιουργήσαμε (ο δωρεάν λογαριασμός επιτρέπει μόνο μία εφαρμογή).
Στο Tasks δημιουργούμε εργασίες που τρέχουν σε τακτά διαστήματα, ορίζουμε ημέρα και ώρα εκτέλεσης (UTC δηλαδή -2 ώρες Ελλάδος το χειμώνα, -3 ώρες το καλοκαίρι). Στο οικείο πεδίο γράφουμε το όνομα του αρχείου που θα τρέχει, και πατάμε Create.
Στο Databases διαχειριζόμαστε τη βάση δεδομένων μας!
Καλή αρχή!
Μια απλή εφαρμογή για τον εντελώς αρχάριο βρίσκεται εδώ.
Μπορούμε για να έχουμε καλύτερη εικόνα των πραγμάτων να προσθέσουμε ότι το pythonanywhere είναι μια πλατφόρμα σαν υπηρεσία (PaaS - Platform as a Service) . Προσφέρει ένα έτοιμο περιβάλλον python και ο άνθρωπος (είτε αρχάριος, είτε επαγγελματίας) δεν ασχολείται καθόλου με την υποδομή (infrastructure) ούτε με τη συντήρησή της (maintenance). Αυτό είναι ένα από τα τέσσερα βασικά μοντέλα φιλοξενίας (hosting models) που υπάρχουν σήμερα:
.
On premises: Σημαίνει ότι για όλα τα επίπεδα είμαστε υπεύθυνοι εμείς (γαλάζιο χρώμα). Δικοί μας hypervisors, virtual machines, operating system, κλπ
IaaS Infrastructure as a service: o πάροχος δίνει την υποδομή (πράσινο χρώμα) και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τα υπόλοιπα (γαλάζιο χρώμα).
PaaS Platform as a Service: Ο πάροχος τέτοιων υπηρεσιών ασχολείται με όλα τα βαριά και δύσκολα (πράσινο χρώμα), ενώ εμείς είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τα δεδομένα που βάζουμε καθώς και την ίδια την εφαρμογή μας (γαλάζιο χρώμα).
Saas Software as a service: Για όλα, ακόμη και για τις εφαρμογές και τα δεδομένα είναι υπεύθυνος ο πάροχος!
Αν έχετε πολλή όρεξη μπορείτε να το συγκρίνετε με ένα πάρτυ πίτσας!
ΥΓ. Γρηγόρη τι θα κάναμε χωρίς τέτοιους δασκάλους!
No comments:
Post a Comment