IaaS, Caas, PaaS, FaaS, SaaS

Μπορούμε να απολαμβάνουμε υπηρεσίες στον ιστό χωρίς να έχουμε ιδιόκτητα μηχανήματα και δίκτυο. Για παράδειγμα το pythonanywhere είναι μια πλατφόρμα σαν υπηρεσία (PaaS - Platform as a Service) . Προσφέρει ένα έτοιμο περιβάλλον python και ο άνθρωπος (είτε αρχάριος, είτε επαγγελματίας) δεν ασχολείται καθόλου με την υποδομή (infrastructure) ούτε με τη συντήρησή της (maintenance). 

Τα τέσσερα βασικά μοντέλα φιλοξενίας (hosting models) που υπάρχουν σήμερα:



 

.
 
On premises: Σημαίνει ότι για όλα τα επίπεδα είμαστε υπεύθυνοι εμείς (γαλάζιο χρώμα). Δικοί μας hypervisors, virtual machines, operating system, κλπ

IaaS Infrastructure as a service: o πάροχος δίνει την υποδομή (πράσινο χρώμα) και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τα υπόλοιπα (γαλάζιο χρώμα).
PaaS Platform as a Service: Ο πάροχος τέτοιων υπηρεσιών ασχολείται με όλα τα βαριά και δύσκολα (πράσινο χρώμα), ενώ εμείς είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τα δεδομένα που βάζουμε καθώς και την ίδια την εφαρμογή μας (γαλάζιο χρώμα).
Saas Software as a service: Για όλα, ακόμη και για τις εφαρμογές και τα δεδομένα είναι υπεύθυνος ο πάροχος!

Αν έχετε πολλή όρεξη μπορείτε να το συγκρίνετε με ένα πάρτυ πίτσας!

ΥΓ. Γρηγόρη τι θα κάναμε χωρίς τέτοιους δασκάλους!


No comments:

Post a Comment

5 έργα για να εξοικειωθώ με τη Linux

  Επειδή στην αρχή η Linux φαίνεται δύσχρηστη και αποκαρδιωτική, ορίστε 5 εύκολα πρότζεκτ για να εξοικειωθούμε μαζί της. Desktop Drive...