5 έργα για να εξοικειωθώ με τη Linux

 

Επειδή στην αρχή η Linux φαίνεται δύσχρηστη και αποκαρδιωτική, ορίστε 5 εύκολα πρότζεκτ για να εξοικειωθούμε μαζί της.

Desktop Driver


 

Οι περισότεροι ξεκινάμε να χρησιμοποιούμε Linux μέσα σε μια εικονική μηχανή πάνω στα Windows τα οποία εμπιστευόμαστε ως το καθημερινό μας desktop. Καλό είναι να εξοικειωθούμε με ένα desktop σε Linux. Διαλέγουμε ανάμεσα σε Ubuntu είτε Mint κι αν μας αρέσουν οι προκλήσεις πάμε Arch Linux ή ακόμη δυσκολότερα σε Gentoo ή Linux From Scratch.

Linux  Window Manager


Η Linux προσφέρει εξαιρετικές επιφάνειες εργασίας, αλλά ο Διαχειριστής παραθύρων είναι καλύτερος από πολλές απόψεις! Δημιουργείστε ελαφριά παράθυρα που πρέπει να τα διαμορφώσετε με μη αυτόματο τρόπο. Σας βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα το περιβάλλον Linux και συχνά χρειάζεται να γράψετε τα δικά σας shell scripts, μια άριστη πρακτική εκμάθησης

Web-Server


 

Μπορούμε να ρυθμίσουμε διαφορετικά είδη διακομιστών εύκολα. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε, από διακομιστές NAS έως τη φιλοξενία του δικού μας ιστότοπου. Μπορούμε να ρυθμίσουμε κανόνες προώθησης για να επιτρέπεται η πρόσβαση στον διακομιστή μας και όταν είμαστε  έξω από το τοπικό δίκτυο.

 

Smart Magic Mirror


 

Σε περίπτωση που θέλετε πραγματικά να φαίνεστε κουλ και ταυτόχρονα να μαθαίνετε Linux, αυτό είναι το έργο για εσάς! Το Mirror Magic είναι μια αρθρωτή πλατφόρμα έξυπνου καθρέφτη ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί ένα Raspberry Pi για να δημιουργήσει έναν πραγματικά υπέροχο καθρέφτη!

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ περίπλοκο, στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να γίνει. Αφού ρυθμίσετε μια οθόνη με το Raspberry Pi και εγκαταστήσετε το Magic Mirror, μπορείτε εύκολα να τη διαμορφώσετε ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Η προσθήκη ενός πλαισίου από γυαλί διπλής κατεύθυνσης καθρέφτη μπροστά από τον καθρέφτη θα το έκανε να φαίνεται σαν η προβολή να βγαίνει από τον ίδιο τον καθρέφτη, όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

 

Linux σε άλλες συσκευές


 

Αυτό είναι ίσως το πιο αντισυμβατικό και ένα από τα πιο δύσκολα έργα που έχουμε συζητήσει. Σε αυτό το έργο, προσπαθούμε να τρέξουμε ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε Linux σε μη συμβατικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, δρομολογητές κ.λπ.

Οι ενσωματωμένες συσκευές έχουν ως επί το πλείστον πολύ περιορισμένο χώρο και μνήμη, γεγονός που καθιστά αυτό το έργο ακόμα πιο δύσκολο.

Τρέχοντας Linux  σε τέτοιες συσκευές μπορεί να μας βοηθήσει να αλληλεπιδράσουμε καλύτερα με αυτές τις συσκευές και να τις χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο. Για τηλέφωνα Android, μπορείτε να δοκιμάσετε φορτώνοντας τα TWRP ROM, ενώ για ρούτερ μπορείτε να αναζητήσετε προγράμματα στο OpenWRT.


 

 

source 

No comments:

Post a Comment

5 έργα για να εξοικειωθώ με τη Linux

  Επειδή στην αρχή η Linux φαίνεται δύσχρηστη και αποκαρδιωτική, ορίστε 5 εύκολα πρότζεκτ για να εξοικειωθούμε μαζί της. Desktop Drive...